Yalova Basın

Yalova Platformu Yalova’yı korumaya kararlı!

YAŞAM

Yalova’lı bir grup çevreye duyarlı vatandaşlar tarafından kurulan Yalova Platformu, sağlıklı bir çevre için çalışmalarını sürdürüyor.

5 Haziran 2021 Dünya Çevre Günü nedeniyle platform açıklama yayınlarken, sağlıklı bir çevrede insanca yaşam hakkının korunması için çok mücadele ettiklerini ve edeceklerini belirttiler. Geçtiğimiz yıl Yalova’da bir çok güzel iş başardıklarını açıklayan platform açıklamasında şu ifadelere yer verdi.

“2014 yılından beri süren DowAKSA kapasite artış ÇED davasını kazandık.Daha önce 3 kez iptal ettirdiğimiz Yalova Kimya Sanayi Islah OSB projesi tekrar gündeme geldi ve buna karşı da hukuk mücadelemizi başlattık

DowAKSA firması büyüme planı çerçevesinde yeni bir ÇED süreci başlattılar. Bu proje kapsamında son derece değerli tarım alanları devlet tarafından çiftçilerin elinden alınıp bu firmaya tahsis edildi ve üzerindeki ağaçlar ve ürünler yok edildi. Bu süreci durdurmak için, basın açıklamaları, imza kampanyaları ve benzer etkinliklerde bulunduk ama sonunda ÇED raporu kabul edildi. Buna karşı hukuk mücadelesi başlattık.

Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü arazisinin bir bölümünün Millet Bahçesine çevrilmesine karşı hukuk süreci başlattık.

Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü arazisinin diğer ucundan bir parça da camii inşaatı için koparıldı. Buna karşı da mücadelemizi sürdürüyoruz.

Sahildeki meteoroloji alanına okul yapılmasına karşı mücadelemiz devam ediyor

Gürer Madenciliğin Güneyköy’deki faaliyetlerini büyütmek için başlattığı ÇED sürecine karşı dava açtık ve kazandık. Süreç şimdilik durmuş gözüküyor.

Sugören köyü Höyük Tepe SIT alanı bitişiğınde, tarım alanları üzerinde ve su kaynakları yakında sahte evraklara dayandırılarak başlatılan yapılaşmaya karşı mücadele başlattık. Yapılaşma süreci durduruldu ve hukuk süreci devam ediyor.

Gene Sugören köyü ile Ortaköy arasında faaliyete geçen taşocakları sürdürülen mücadeleler sonucu faaliyetini durdurdu.

Bunlar ve benzeri birçok alanlarda gücümüz yettiğince sağlıklı bir çevrede yaşama hakkımızı korumak için mücadelede ettik ve ediyoruz. Sehrimiz; sayıları ve kapasiteleri devamlı artan tersaneler, çevreyi kirleten yeni OSBler, ormanlarımızın en yeşil olduğu tepelere kurulan rüzgar enerji santralleri, sahile yakın alanın sürekli betonlaşması ve benzeri birçok nedenlerle her gün yaşanılması daha zor bir coğrafya haline dönüşmektedir.

Bu mücadeleler ve hukuk süreçleri hem zaman hem de mali açıdan ağır bir yük getirse de sağlıklı bir çevrede yaşama hakkını savunan gönüllü ordusu tarafından yakından ilgiyle takip edilmektedir. Son bir yılda açılan davalardan sadece üçü (YALKIM Islah OSB, DowAKSA ve Millet Bahçesi) için 10 000 sayfayı geçen ÇED raporları okundu, değerlendirildi, eksik ve yanlışlar tesbit edilip mahkemeye sunuldu. Bu üç davanın mali boyutu ise (bilirkişi ve mahkeme masrafları) 30 000 TL yi buldu. Yalova halkı olarak tepkimizi daha etkili bir şekilde göstermek ve süreçlere aktif bir şekilde katkı vermek bu mükemmel coğrafya da yaşamanın bedeli ve boynumuzun borcumuzdur.

Şehrimizde yapılmakta olan güzel işleri memnuniyetle karşılıyoruz. Örneğin, Yalova adliyesi ve askeri alan önündeki sahil şeridinin halka açılması, Çiftlikköy’den başlayarak Yürüyen Köşk, şehir merkezi ve üniversitemiz, oradan planlanan Teknokente uzanan bisiklet yolu gibi güzel projelerin artmasını diliyoruz. Şehrimiz için günümüzün ve geleceğin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde bu örneklerde olduğu gibi akıllı planlama yapılmasından yanayız.

Önümüzdeki yıllarda çeşitli düşünce kuruluşlarınca dile getirilen kuraklık ve açlığa bağlı olarak devam edecek göç dalgası, beklenen Marmara Depremi ve diğer çevre felaketlerine karşı şehrimizin akıllı yapılanmasında birlikte güzel politikalar üretmeye devam etmekten yanayız.

Yalova Platformu üyesi olarak bizler, tüm imkânsızlıklara ve engellere rağmen, sağlıklı bir ekosistemde yaşama hakkımızı korumak için mücadelemizi kararlı bir şekilde sürdüreceğiz"

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.