DEVA Partisi Yalova İl Başkanı Mehmet Demirhan, ilçe başkanları ve tüm yönetim kurulu üyeleri, DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve beraberindeki heyeti parti binasında karşıladı.
Parti binasında yöneticilerle bir araya gelen heyet, teşkilatlanma çalışmaları kapsamında DEVA Yalova’yı bilgilendirdi. Ardından yerel basın mensupları ile bir araya gelindi.
Partinin Genel Başkan Yardımcısı Sanem Oktar, Genel Başkanı Ali Babacan tarafından Adana’da lansmanı yapılarak başlayan tarımın DEVA’sı etkinliği hakkında yerel basın mensuplarını bilgilendirdi.
Marmara Denizini etkisi altına alan ve deniz yaşamını olumsuz etkileyen müsilaj ile ilgili de önemli açıklamalarda bulunan Genel Başkan Yardımcısı Oktar, “Yalova’dayken bir konuyu daha konuşmamız lazım müsilaj ve deniz salyası konusu. İstanbul üzerinden geldik Yalova’ya. Marmara’nın hem turizm hem de balıkçılık olarak her şeyi bırakın içinde yaşadığımız bu coğrafya için önemli bir problem olarak görünüyor. Buna yönelik partimizin bir önerisi vardı. Birinci yapılması gereken şey, özellikle bu atık su arıtma tesislerinin teknolojilerinin iyileştirilmesi ve ileri biyolojik arıtma dediğimiz sistemlerin zorunlu hale getirebilmesi. Belli tesisler var ve bu tesisler için belli izinler alınıyor ama bunların doğru bir şekilde, şeffaf bir şekilde denetlenmesi zaruri. Doğru kanun ve kurallar çerçevesinde başta İstanbul ve Marmara Bölgesi olmak üzere doğru bir şekilde denetleniyor olması lazım. Bu tesislerin tarafsız ve sıkı denetimi çok önemli. Bunu yaparken de kuruluşlara gerekli eğitimin ve desteğin de veriliyor olması lazım ki üretiminde sürdürülebilir olması lazım. Yine kurallara uymayanlara gerekli cezai yatırımın yani kuralların herkese göre eşit olarak işlemesi de en önemli işlerden bir tanesi. Kanal İstanbul inadından vazgeçelim, Marmara Denizinin nefes alabileceği içinde yaşayacağı nüfusu kaldırabileceği bir sistemle yönetilmesi lazım” şeklinde konuştu.
Ardından Yalova Safran Köyü’nde çiftçiler ziyaret edildi. Buluşmada çiftçinin sorunlarını dinleyen partililer, DEVA Partisi’nin çözüm önerilerini ve kalkınma planlarını paylaştı. Partinin Genel Başkan Yardımcısı Sanem Oktar, DEVA Partisi’nin çiftçinin derdine “deva” olmak için iktidara geleceğini belirterek, öncelikli amaçlarının tarımı kalkındırmak olduğunu kaydetti. Bu amaçla ülkenin dört bir yanını gezerek, çiftçiyle, üreticiyle, nakliyecilerle, üretimin her aşamasında çalışanlarla görüştüklerini anlatan Oktar, kendilerine aktarılan sorunları ve beklentileri dikkatle dinleyerek çözüm önerilerini paylaştıklarını aktardı.
Çiftçinin 7 DEVA’sı başlığıyla hazırladıkları önerileri Başkan Yardımcısı Sanem Oktar şöyle sıraladı: “Çiftçilerin borçlarını en az 2 yıl faizsiz olarak erteleyeceğiz. Çiftçilerin kullandığı mazot, ÖTV’sini çiftçiye geri vereceğiz. Çiftçilere kullandığı gübrenin yüzde 50’sini destek olarak geri vereceğiz. Çiftçilerin toprağına, traktörüne haciz gelmeyecek, üretimi aksamayacak. Elektrik çiftçiye daha ucuza verilecek. Tarım desteklerini üretim yapılan yıl açıklayacak ve aynı yıl içinde ödemelerini gerçekleştireceğiz. Sadece aracıların değil, çiftçilerin de kazandığı bir sistem oluşturacağız.” Hayvancılığa ilişkin politikalarını da anlatan Sanem Oktar: “Et ve süt üreticilerine ödemelerini zamanında ve planlı bir şekilde yapacağız. Yerli üretimi destekleyerek yem bitkilerini ithalata bağımlı olmaktan kurtaracağız. Yem bitkileri kullanımına yüze 50’ye kadar destek vereceğiz. Mera alanlarını geliştirerek, terk edilen yaylaları yeniden üretime kazandıracağız. Çevreye duyarlı balık üretme çiftliklerini yaygınlaştıracağız. Arıcılığa özel teşvik ve destek vereceğiz.” dedi.
Çiftçilere ziyaret sonrasında Cem Vakfı Yalova Şube Başkanı Tekin Doğan’ın kardeşi Adnan Doğan’ın taziyesine gidildi.
Taziye sonrasında Sanem Oktar ve beraberindeki heyet, Yalova’da esnaf ve vatandaşile bir araya geldi.