Söz konusu karara göre 2021 ve 2023 yılları arasında yapılacak olan hayvancılık yatırımları için yatırım tutarının yüzde 50'si bakanlık tarafından karşılanacak. Projelerin desteklenmesi amacı ile destekleme birimleri kurulacak ve şartları taşıyanların projeleri bu birimlerce desteklenecek.
25 Haziran 2021 Tarihli Resmi Gazete'de 2021 yılında işletmesi en az bir yıldır aktif olan, Bakanlık kayıt sistemlerine kayıtlı olan gerçek ve tüzel kişi yetiştiricilere, büyükbaş için en az 10 baş ve en fazla 50 baş anaç kapasiteli, küçükbaş için en az 100 baş ve en fazla 300 baş anaç kapasiteli yeni ahır/ağıl yapımı ve/veya kapasite artırımı/rehabilitasyonu, hayvan barınağı amaçlı çadır alımı ile makine, alet ve ekipman alımlarına yönelik yatırımlar için verilecek olan %50 hibe desteği tebliği yayınlandı.
GAP, DOKAP, DAP, KOP Yatırım Konuları
Destekleme ödemesi yapılacak olan konular makine ve ekipman alımları, inşaat yapımı çadır alımlarından oluşuyor. Projeye başvuran kişiler her bir yatırım konusundan bir seferliğine mahsus olarak yararlandırılacaktır. Projeleri desteklenecek olanlara verilecek olan tutarlar Genel Müdürlük tarafından il müdürlüklerine bildirilecek. Proje kapsamında yapılacak olan yatırım tutarı için verilen hibelerden fazla olan kısım yatırımcı şahıs tarafından karşılanacak. Makine ve ekipman, hayvan alımı, inşaat vb. konuları için sadece bir kereliğine hibe desteğinden yararlanılabilecek. Aynı yatırım konusundan bir kez daha yararlanmak mümkün olmayacak.
Yatırım yapacak olan şahıslar kredi ve vergi teşviklerinden yararlanabilecek. Ancak sübvansiyonlu kredilerden yararlanamayacak. Yatırımcılar mevzuatta yer alan hükümlere uymak durumunda. Yeni ahır yapılması için de destek verilecek. GAP ve KOP bölgelerinde yeni ahır yapımlarında açık ve yarı açık ahır sistemleri kullanılacak. DOKAP ve DAP' ta yarı açık ve kapalı sistem ahırlar desteklenecek. Ağıl tiplerinin seçimi İl Müdürlükleri tarafından yapılacak.
İnşaat giderleri için gübre çukuru ve diğer ekipmanları zorunlu olacak. Bunların yanı sıra yem deposu, süt sağım odaları, küçükbaş yıkama üniteleri, silaj çukurları vb. onarım inşaatları kapsamında değerlendirilecek. İstinat duvarları, idari bina, buzağı kulübesi, arazi düzeltme çalışmaları vb. için destekleme ödemesi verilmeyecek. İnşaat için yapılacak yatırımlarda malzemelerin yeni alınmış olması gerekiyor. İkinci el ürünler yatırım amacı ile kullanılmayacak.
Bunların yanı sıra makine ve ekipman alımları konusunda komisyon fiyatları baz alınacak. Alınacak bu ekipmanların fiyatları oluşturulan yürütme birimleri tarafından belirlenecek. Süt sağma makinesi ve gübre sıyırıcı makineleri var olan ahırların tadilatı ya da yeni ahır yapımında alınacak. Bu aletlerin bağımsız olarak alınması mümkün olmayacak.
BAŞVURU SAHİPLERİNDE ARANACAK ŞARTLAR
Kolektif şirket, limited şirket ve anonim şirketler, ıslah amaçlı yetiştirici birlikleri ile bunların üst birlikleri/iktisadi teşekkülleri, Tarımsal Üretici Birlikleri Kanununun ilgili maddelerine göre kurulan iktisadi teşekkülleri, tüzel kişilik olarak başvurabilecek. Yatırımcı, uygulanacak her bir hibe konusundan bir kez yararlandırılacak. Yatırım tutarı üst sınırı, bütçe imkanları dikkate alınarak merkez proje değerlendirme komisyonunca belirlenip Genel Müdürlük tarafından il müdürlüklerine bildirilecek. Merkez proje değerlendirme komisyonu, gerek duyduğunda belirlenen üst sınırı yıl içerisinde değiştirebilecek. Onaylanan proje tutarının, belirlenen üst sınırını aşan kısmı, ayni/nakdi katkı olarak yatırımcı tarafından karşılanacak.
BAŞVURULARIN YERİ VE ZAMANI
Başvurular, 01-30 Temmuz 2021 tarihleri arasında İl Müdürlüklerine yapılacak.
HAKSIZ YARARLANANA 5 YIL DESTEK YOK
Ödemeler için gerekli kaynak, Bakanlığın ilgili bütçesine tahsis edilen ödeneklerden karşılanacak. Ödemeler banka aracılığıyla yapılacak. Uygulamayla ilgili, bankaya destekleme tutarının yüzde 0,2’si oranında hizmet komisyonu ödenecek. Tebliğ kapsamındaki hibe desteklerinden kamu kurum ve kuruluşları ile ortaklıkları yararlanamayacak.
Onaylanan yatırımın termin planına uygun yapılıp yapılmadığı, il proje yürütme birimi tarafından denetlenecek. Tebliğde belirtilen hibe konularına ait yatırımların tamamlanması ve hak edişlerin ödenmesi sonrasında hibeden yararlanan yatırımcılar en az 3 yıl süre ile yatırımlarına devam edecek. Bu işletmeler yılda en az 1 defa denetlenecek. Yapılacak kontrol ve denetimler sonucunda tespit edilen hata veya noksanlıkların, uygulama rehberinde belirlenen süre içerisinde yatırımcı tarafından giderilmesinin zorunlu olduğu yazı ile yatırımcıya bildirilecek.
Destekleme ödemelerinden idari hata sonucu düzenlenen belgelerle yapılan ödemeler hariç haksız yere yararlandığı tespit edilen yetiştiriciler, 5 yıl süreyle hiçbir destekleme programından yararlandırılmayacak. Yürürlükten kaldırılan Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu, Doğu Karadeniz ve Konya Ovası Projeleri Kapsamındaki İllerde Hayvancılık Yatırımlarının Desteklenmesine İlişkin Uygulama Esasları Tebliği hükümlerine göre başvuruları yapılmış, devam eden ve sonuçlandırılmamış işlemler, tebliğ hükümlerine göre sonuçlandırılacak. Devam eden yatırımların son tamamlanma tarihi 30 Kasım 2021 olarak belirlendi.